Leiden, Nederland, 25 december 1976 (41 jaar)

Armin van Buuren

#4 in DDance Artist Top 1000

Dank voor je bezoek aan de pagina van Armin van Buuren! Met jouw bezoek beïnvloed je de positie van Armin van Buuren in de DDance Artist Top 1000. Help mee om Armin van Buuren hoger in de lijst te krijgen door de link http://ddance.nl/armin-van-buuren op zoveel mogelijk websites, forums, Facebook, Twitter en dergelijke te plaatsen!

Armin van Buuren

Het begin
Geboren in een muzikaal gezin te Leiden, werd Armin’s passie voor muziek al vanaf een jonge leeftijd duidelijk. Al zijn zuur verdiende geld van een krantenwijkje ging op aan de aanschaf van nieuwe platen. Toen Armin 10 jaar oud was won zijn moeder een computer. “Vanaf dat moment was ik echt een nerd, was ik dagenlang mijn eigen programma’s aan het schrijven en leerde ik van alles over computertechnologie.” Vanaf het moment dat hij zijn oom zag experimenteren met verschillende achtereenvolgende tonen op zijn computer, was hij zo onder de indruk dat hij meteen verslaafd raakte aan het creëren van muziek. In de vroege jaren ’90 zat Armin urenlang aan de radio gekluisterd, nog te jong om te gaan stappen tijdens de Nederlands hoogtijdagen van de dance scène, maar toch de muziek van binnen en buiten kennende. “Ik was meteen helemaal weg van dance muziek. Dit was een compleet ander geluid dan al die ‘mooie’ liedjes uit de jaren 80”. Het ontdekken van ‘elektronisch pioneer’ Jean Michel Jarre, die vooral bekend stond om zijn fantastische visuals en baanbrekende synth geluid, had grote invloed op Armin’s carrière. Evenals de samenwerking met de grootste producer van Nederland; Ben Liebrand, die later zijn mentor werd bij het produceren en mixen van bepaalde nummers. Ondanks al dit succes leek het Armin verstandig iets achter de hand te houden,dus bleef hij Rechten studeren. Zijn laatste studie jaar werd onvermijdelijk gerekt omdat zijn schema als DJ stampvol begon te raken. Armin stond standaard ieder weekend voor uitverkochte zalen en begon steeds meer bekendheid te krijgen. Uiteindelijk deed hij er maar liefst drie jaar over om af te studeren, waarbij hij een sterk staaltje vastberadenheid heeft getoond.

Awards & Onderscheidingen
In 2007 en 2008 werd Armin tot meest populaire DJ verkozen in de welbekende DJ Mag Top 100. Meer dan 350.000 mensen stemden op hun held en zorgden ervoor dat zijn harde werk werd beloond met de felbegeerde nummer één status. Armin: “Dit is een ongelooflijke eer, vooral omdat het een award is waarvoor door zoveel dance muziek liefhebbers is gestemd. Ik had dit nooit kunnen bereiken zonder de hulp van zoveel mensen.” Daarnaast ontving Armin in 2008 de Buma Cultuur Pop Award in 2008, kwam zijn ‘Imagine’ album op nummer één binnen in de Nederlandse album top 30, en zijn concertregistratie ‘Armin Only: Imagine’ DVD op één in de DVD chart. De videoclip van Armin's samenwerking met Sharon den Adel, 'In & Out of Love' werd op YouTube maar liefst 29 miljoen keer bekeken, waarmee het de meest bekeken video op de Nederlandse YouTube allertijden is. Armin ontving hiernaast diverse awards voor zijn jaarlijkse A State of Trance compilaties, radioshow, voorgaande artiestenalbums en DJ werk. In 2009 werd hij bij de IDMA's tot 'Best European DJ' gekozen en in de Australische Sony in the mix DJ Poll eindigde hij op de eerste plek van de Top 5 Internationale DJ's.

A State Of Trance
Al meer dan acht jaar is zijn eigen radioshow ‘A State of Trance’ een succes. Na de eerste uitzending op de Nederlandse radio te hebben gepresenteerd, is zijn show inmiddels ook wekelijks in meer dan 40 landen over de hele wereld te beluisteren, zowel via internet als via de radio. De show blijft groeien en inmiddels is het aantal wekelijkse luisteraars opgelopen tot 28 miljoen. De achtste verjaardag van de show, en daarmee de 400ste episode, werd met een 72 uur durende show en 3 evenementen in Engeland, Duitsland en Nederland gevierd. De jaarlijkse A State of Trance mix-compilaties vormen al jaren een rode draad door de trance muziek. Armin maakt voor deze compilaties een speciale selectie van exclusieve, onuitgebrachte tracks, nieuwe remixen, edits en top kwaliteit trance tracks, allemaal passend bij de typische 'ASOT' sound. Daarnaast is ook de 'Universal Religion' reeks, die om het jaar in Club Amnesia in Ibiza live wordt opgenomen, mateloos populair bij het trance publiek.

Armada Music
Het opstarten van Armada Music in 2003, samen met Maykel Piron en David Lewis is nog een voorbeeld van Armin’s vastberadenheid. “Maykel Piron was hoofd A&R bij Warner en we zeiden altijd tegen elkaar dat we ooit een eigen label wilde beginnen. Maar er kwam altijd iets tussen. Tot we samen naar Ibiza waren geweest en besloten het gewoon te doen.” David Lewis (al lange tijd de manager van Armin) werd de derde partner. “Ons doel was een onderneming beginnen die een artiest een totaal pakket aan kon bieden. Vertegenwoordiging van artiesten, een boekingskantoor en een platenmaatschappij onder één dak. AR(min), MA(ykel), DA(vid) vormden Armada. Met het uitbrengen van tracks van enkele van de grootste namen uit de trance, progressive en house scene, plus het organiseren van verschillende club avonden, heeft Armada een nog altijd groeiende, belangrijke positie weten te garen in de dance industrie. Met 25 sublabels onder hun hoede en meer dan 1700 releases in de catalogus, heeft Armada zichzelf bewezen als hardwerkende organisatie met na 6 jaar een nog altijd even grote passie voor top kwaliteit muziek.

Producties
Armin’s eigen producties hebben allemaal een grote impact gehad. Van ‘Communication’, ‘The Sound of Goodbye’, ‘Exhale’ en ‘Blue Fear’ tot ‘Yet Another Day’, ‘the Sound of Goodbye’, ‘Shivers’, ‘Rush Hour’, ‘Burned with Desire’ en ‘This World is Watching Me’. En ook zijn lijst met remixen is imposant. Armin remixte onder andere ‘IIO – Rapture’, Racoon’s ‘Love You More’, ‘Yahel – Devotion’, ‘Wamdue Project – King Of My Castle’, ‘Solid Sessions – Janeiro’ en ‘Oceanlab – Sky Falls Down’. En dat is nog lang niet het einde van de lijst. In April 2008 kwam Armin’s derde artiestenalbum, ‘Imagine’ uit, die de Nederlandse Album Top 100 binnenkwam op nummer 1, en daarmee de eerste dance producer in de Nederlandse muziekhistorie is die dat gelukt is. De eerste single van het album, ‘Going Wrong’, in samenwerking met DJ Shah en Chris Jones, kwam in de Nederlandse hitparade op nummer vijf binnen. En ook de ‘Armin Only: Imagine’ DVD, de registratie van zijn uitverkochte concert in de Jaarbeurs in Utrecht, bereikte in de tweede week na de release de nummer één positie. Armin gebruikt dezelfde criteria voor z’n compilaties als voor zijn producties, dat inhoudt dat iedere release van Armin of zijn Armind label een gegarandeerde knaller is die zijn plaats verdiend.

Eén op één: Armin van Buuren
Op 5 maart 2009 verscheen bij uitgeverij Carrera, in samenwerking met Cloud 9 Music BV, de on-the- road-biografie van Armin van Buuren. Auteur Coen Bom volgde van Buuren een jaar lang en deed verslag van het hectische leven van één van de populairste dj’s van dit moment. In het boek Één op één: Armin van Buuren’ wordt geprobeerd antwoord te geven op de vraag waar zijn succes precies vandaan komt. Onder andere vrienden, ouders, managers en kenners van Armin komen aan het woord. Bovendien bevat het boek veel foto’s, een overzicht van al zijn optredens in 2008 en de levensloop van de dj. Het gunt een kijkje in de wereld achter alle glamour, optredens en zijn artiestenstatus. Armin is een gedreven trance liefhebber, maar zit volgens eigen zegge niet gevangen binnen één genre. “Het mooie van trance is dat je niet aan één stijl vast zit, het gaat samen met electro, minimal of wat dan ook.” Met een nog altijd groeiende populariteit is Armin bezig met waar het hem allemaal om draait: de muziek. “Dit is wat ik écht wil doen. Het is niet zomaar liefde voor muziek, het is mijn passie. Het gaat voorbij leuk vinden of een hobby, het gaat over een manier van leven. Muziek is essentieel voor mijn leven.”

www.arminvanbuuren.com | www.armadamusic.com

Foto credits Krijn van Noordwijk

Projecten

Alibi, Amsterdance, Armania, Armin, Darkstar, DJ's United, E=mc², El Guitaro, Electrix, Gaia, Gig, Gimmick, Hyperdrive Inc., Lilmotion, Major League, Monsieur Basculant, Perpetuous Dreamer, Problem Boy, Red & White, Rising Star, Shoeshine Factory, Technology, Wodka Wasters

Interviews

interview met Susana en interview met Susana (een jaar later).

Armin van Buuren staat in totaal met 12 hits in de DDance Top 40. Dit zijn op chronologische volgorde:
Feels So Good (#20, 2011)
Brute (#11, 2011)
Youtopia (#2, 2011)
Orbion (#5, 2012)
J'ai Envie De Toi (#20, 2012)
We Are Here To Make Some Noise (#3, 2012)
Waiting For Tonight (#2, 2013)
This Is What It Feels Like (#1, 2013)
Beautiful Life (#2, 2013)
Intense (#15, 2013)
Save My Night (#2, 2014)
Alone (#4, 2014)

Armin van Buuren heeft in totaal 16 Dance Smash hits op zijn naam staan:
Yet Another Day (2003)
Shivers (2005)
Serenity (Sensation White Anthem 2005) (2005)
Sail (2006)
Love You More (2006)
Rush Hour (2007)
The Sound Of Goodbye (2007)
Full Focus (2010)
Drowning (2011)
Youtopia (2011)
We Are Here To Make Some Noise (2012)
Waiting For Tonight (2013)
This Is What It Feels Like (2013)
Beautiful Life (2013)
Save My Night (2014)
Ping Pong (2014)

Armin van Buuren staat onder andere op de albums 538 Dance Smash Hits Of The Year 2016, Qlimax 2016 - Rise Of The Celestials, 538 Dance Smash 2016 Festival Edition, 538 Dance Smash 2016 Volume 2, Knuffelrock Top 100 - 2016, 538 Dance Smash 2016 Volume 1, Hitzone 76, 538 Dance Smash Hits Of The Year 2015, 538 Dance Smash 2015 Volume 3 en 538 Dance Smash 2015 Best Of Summer.

Singles

Albums