Critical Mass

Critical Mass

Nederland

Naast platen onder de naam Beep'r, brengt Ed Bout in 1992 een plaat uit onder de naam Ave Maria. De titel is ‘No Sex Untill Marriage’. Samen met Dave van Hasselaar zetten ze het project Holographic op. In 1994 worden Ed en Dave door de platenmaatschappij ID&T gevraagd om iets commercieels neer te zetten. Het tweetal staat al bekend onder de naam Holographics.

Onder de naam Critical Mass brengen ze het nummer ‘Dancing Together’ uit. In het begin staan Ed en Dave zelf op het podium, maar al snel worden de Rotterdamse zangeres Ludmilla en de Limburgse rapper MC Energy (Danny Haemraets) de gezichten van Critical Mass. Het hoogtepunt voor Critical Mass is het jaar 1996 waar de dance-act drie grote happy hardcore hits scoren. Ook staan ze regelmatig op Thunderdome party's van ID&T. In 1997 wordt de single ‘Together In Dreams’ uitgebracht, maar doet het een stuk minder in de hitlijsten en de producers besluiten om het happy hardcore genre van Critical Mass achter zich te laten.

Het plan om een album uit te brengen gaat niet door. De samenwerking met ID&T wordt verbroken. In 1999 komt er nog 1 single. Dat is het trance-achtige ‘In Your Eyes’. Ed Bout brengt in 1999 samen met Rob Fabrie onder de naam Children Of Roswell het nummer ‘Missing Time’ uit. Ook is het tweetal actief onder de naam Mindwalkers. In 2002 brengt Ed Bout samen met Michel van de Padt (Acer) een aantal platen uit, waaronder ‘Keep Calm’ en ‘Sound Of Now’.

Bezetting