DDance Interview met Black Sun Empire

DDance Interview met Black Sun Empire

8 november 2012

De populariteit van drum & bass blijft stijgen, maar het is zeker niet iets van de laatste tijd. In 1993 beginnen de broers Milan en Micha Heyboer en René Verdult met het maken van muziek. Na wat experimenteren met diverse stijlen, ontstaat vijf jaar later de band Black Sun Empire. Het trio richt zich voornamelijk op de donkere kanten van dubstep en drum & bass. De band trekt volle zalen en komt regelmatig met een studioalbum. From The Shadows is de titel van het recent uitgebrachte album, waarop nu ook voor het eerst vocalisten te horen zijn. DDance legt de mannen van BSE een aantal vragen voor.

DDance Interview met Black Sun Empire

Jullie hebben net het nieuwe studioalbum From The Shadows uitgebracht. Is het album precies geworden zoals jullie hadden verwacht?
Om heel eerlijk te zijn heb je, als je een album begint te maken, niet echt een bepaalde verwachting. Het moet een beetje ontstaan, gewoon eerst een tijdje experimenteren. Op een gegeven moment heb je meerdere nummers die in een bepaalde richting wijzen en werk je meer toe naar een gezamenlijke visie. Dat proces ging eigenlijk zeer goed :-) We zijn heel erg blij met het eindresultaat!

Hoe zijn de reacties tot zover?
We kregen meteen al zeer positieve feedback van collega DJ en producers, dus dat was wel erg fijn! Daarnaast kregen we ook hele goede recensies vanuit de media wat wel echt heel erg cool is want voorheen werd er weinig aandacht geschonken aan drum&bass. De reacties van fans zijn ook lovend en daarnaast loopt de verkoop van het album ook als een trein, al met al we zijn heel erg blij ;-)

Er staan veel unieke samenwerkingen op het album zoals o.a. met Noisia, Foreign Beggars en Inne Eysermans van Amatorski. Hoe zijn deze tot stand gekomen?
De meeste samenwerkingen ontstaan rondom ons eigen feest Blackout. We nodigen regelmatig DJs uit die uiteindelijk wat langer in Nederland blijven en met ons de studio in gaan. Erg gezellig en als het goed is ontstaat er dan een nieuwe track ;-) In het geval van Foreign Beggars en Inne Eysermans waren het samenwerkingen via e-mail. Ook erg leuk om te doen, al is de communicatie dan wel wat lastiger omdat je niet bij elkaar zit. Maar als de stijlen goed bij elkaar passen komt het uiteindelijk altijd wel goed, dan valt alles gewoon op zijn plek.

Wat is volgens jullie de uniekste samenwerking?
We hebben geen favoriet, maar werken met vocalisten was voor ons iets nieuws dus die vier nummers vinden we eigenlijk allemaal even bijzonder.

Zijn er nog artiesten waar jullie graag mee samen zouden willen werken?
Thom Yorke, The Knife/Fever Ray, Bruce Springsteen, The XX, Florence And The Machine, Future Islands, Beirut, Fink

Zijn jullie op dit moment ook bezig aan een albumtour?
Jazeker! O.a. Nieuw Zeeland, Zweden, Duitsland, Polen, Frankrijk, Engeland en Zwitserland staan nog op het programma. Check de agenda voor ons complete tourschema.

Zijn jullie afzonderlijk ook nog met andere projecten bezig?
Ja, Micha is druk bezig met een nieuw “techno met progressive invloeden” project (of andersom) genaamd Tinlicker. En er staan ook nog een aantal andere projecten in de steigers.

Zijn er al plannen voor een volgend album?
Nee, nog niet. Na een album release zijn we in eerste instantie altijd druk met touren. Daarnaast nemen we altijd even een tijdje rust om nieuwe inspiratie op te doen. Na een paar maanden experimenteren, bekijken we of er een album ontstaat of niet.

Wat hopen jullie met BSE over vijf jaar bereikt te hebben?
Onze Blackout-avonden organiseren in alle grote wereldsteden. Nog meer succes voor onze labels en projecten en een wereldtournee in alle landen waar we nog niet geweest zijn (en dat worden er steeds minder ;) ).