DDance interview met Francesco Pico

DDance interview met Francesco Pico

4 december 2011

Producer Francesco Pico uit Vlaardingen heeft zojuist zijn nieuwe album Absolutely Flabbergasted uitgebracht. Online en in de winkels is dit album nu verkrijgbaar. Francesco vertelt over zijn album en toekomstplannen.

Je nieuwe album is uit! Is het geworden zoals je had gehoopt?
Zeker, ik ben erg tevreden met het resultaat, natuurlijk blijf je kritisch als artiest. Er zijn altijd gedeeltes die toch stiekem voor je gevoel beter hadden gekund, maar dan blijf je bezig en dat is meestal niet goed. Ik heb mijn ervaringen van Imagining Sounds 1 en 2 zeer goed kunnen gebruiken en heb het gevoel dat ik mezelf weer flink heb verbeterd.

'Absolutely Flabbergasted' is je derde album. Wat is het verschil ten opzichte van je vorige twee?
Groot verschil is de manier waarop ik het benaderd heb. IS 1 en 2 begonnen allebei met een downtempo intro. Dat vond ik toen erg belangrijk, omdat ik graag het opbouwende effect wilde creëren en het muzikaal breed wilde benaderen. Dit keer heb ik bewust gekozen meteen met een dansbare 4/4 te beginnen. Ik wilde Absolutely Flabbergasted als een echte mix compilatie laten klinken. Juist zodat mensen het op kunnen zetten om meteen in de mood te komen.

Een van je tracks is samen met de Amerikaan Royal Sapien, hoe ben je in contact gekomen met hem?
Ik ben erg fan van zijn werk en de releases op zijn label Olaris. Via Proton ben ik met hem in contact gekomen en heb hem gevraagd waar zijn goede vocals vandaan komen en of hij mij daaraan kon helpen voor mijn album. Hij bleek de meeste vocalen zelf in te zingen en zo is het balletje gaan rollen. We hebben erg prettig samengewerkt door parts heen en weer te sturen en open met elkaar te zijn hoe we het beide wilde laten worden.

Zijn er tracks geschrapt die je er eigenlijk toch wel graag op had willen hebben?
Nee, niet echt. Ik heb volledig de vrijheid in wat ik doe, en juist door mijn manier van werken is het album van track 1 tot 12 ook zo gemaakt. Ik begin echt bij track 1 en wordt dan geïnspireerd wat er daarna moet gebeuren. Zo zijn de tracks precies in die volgorde ontstaan. Als een track niet werd wat ik in mijn hoofd had of de verkeerde kant op ging, dan stopte ik en startte opnieuw om het wel zo te laten worden als ik wilde. Ik had dus niet aan het einde teveel tracks waar uit gekozen moest worden, maar heb het verhaal precies zo gemaakt zoals het nu is.

Welke track is jouw favoriet?
Dat vind ik lastig te zeggen, ik vind dat het vooral om het geheel gaat, maar met 'Pushing Under Water' was ik wel heel bij, maar eigenlijk voel ik dat bij alle tracks….

Met wie zou je nog graag willen samenwerken?
Op dit moment zou ik voor de uitdaging graag om met een artiest te werken die niet in de dancescene zit. Bijvoorbeeld een artiest zoals Maria Mena. Met haar zou ik het geweldig vinden om een elektronisch project mee te beginnen.

Waar ga je je in 2012 mee bezig houden?
Ik ben me de laatste jaren steeds meer op mijn producers bestaan aan het richten en minder op mijn dj carrière. Dit bevalt me erg goed en dit wil ik dan ook uitbreiden. Er zullen in ieder geval remix EP’s komen van de tracks op mijn album met niet de minste namen, als ik het zelf zeg en ik zal ook zeker weer met nieuwe dance producties komen. Maar ik wil ook als producer gaan werken voor andere artiesten en me richten op muziek in een breder spectrum.

Wat wil je over 5 jaar bereikt hebben?
Eigenlijk dat de vorige twee vragen uitgebreid/gerealiseerd zijn. Ik zie mezelf in de toekomst heel graag als producer van (eigen) projecten die van dance tot andere creatieve uitdagingen kunnen lopen. Maar ook als producer/technicus voor andere artiesten. Een creatief/technisch brein achter een artiest zijn lijkt mij ook een super grote eer; een soort Alan Parson van deze tijd worden. En ik heb een mooie plaat met Maria Mena opgenomen ;)

Heb je nog vakantieplannen voor de komende tijd?
Zeker, Ik ben net vader geworden, en als de drukte rond mijn album een beetje is gezakt ga ik een behoorlijke lange tijd van mijn dochter genieten en even uitrusten. Ik mag wel zeggen dat de laatste tijd aardig wat energie heeft gekost, maar ik ben van het type Alle Dagen Heel Druk, dus mijn hoofd is eigenlijk nu al aan de gang met de volgende dingen. :)