DDance Interview met Jay Hurren van E-Z Rollers

DDance Interview met Jay Hurren van E-Z Rollers

7 mei 2012

Op vrijdag 18 mei presenteert LTJ Bukem het zeventien jarig bestaan van Logical Progression in de Melkweg. Het feest is uitgegroeid tot een eerbetoon aan de drum&bass scene. Iedere editie nodigt Bukem artiesten uit die bepalend zijn geweest in de ontwikkeling van het genre. E-Z Rollers is daar één van. Met Jay Hurren van E-Z Rollers kijken we vooruit naar 18 mei.

DDance Interview met Jay Hurren van E-Z Rollers

Wat is je relatie met LTJ Bukem?
Jay: “Ik ontmoette hem eind jaren ’80 op een rave en er was direct een klik. We waren beiden jong, ambitieus en verknocht aan muziek. Ons leven stond in het teken van feesten, draaien en muziek maken. Ik heb als ‘Parallel World’ in 1994 één track (‘Tear into it’) uitgebracht op Good Looking Records. We zijn daarna ieder ons eigen weg gegaan maar altijd vrienden gebleven.”

Wat is je eerste herinnering aan Logical Progression?
Jay: “Ik ben bij de allereerste Logical Progression in 1995 in de Ministry of Sound geweest. Het was een moedige stap om in een house club een grootschalig drum&bass feest te organiseren. Het werd een doorslaand succes en het bewijs van de populariteit van Bukem en Good Looking Records op dat moment. Ik heb door de jaren heen enkele keren op Logical Progression mogen optreden.”

Je vormt met Alex Banks het duo E-Z Rollers. Wat is het geheim achter de jarenlange samenwerking?
Jay: “Ik heb altijd samen met iemand geproduceerd. Met Alex werk ik sinds begin jaren ’90 samen. Tussendoor heb ik ook met Andrew Riches samengewerkt als JMJ & Richie. Er moet een bepaalde chemistry zijn. Twee muzikale ideeën moeten samenkomen en één geheel vormen.

Je kunt ook meer meters maken als duo. Ik ben naast producer ook actief geweest als A&R manager van Moving Shadow. Dat had ik nooit kunnen combineren als ik solo zou werken. Het zegt genoeg dat we na al die jaren nog altijd een duo zijn!”

Met E-Z Rollers was je één van de eerste artiesten die een uitstapje maakte naar de game industrie. Hoe is dat tot stand gekomen?
Jay: “We brachten met Moving Shadow jaarlijks meerdere goedkope compilaties uit ter promotie van nieuwe releases. Voor een paar euro had je een volwaardige mix cd. Dit heeft het label een boost gegeven. De compilaties hebben de mensen achter o.a. GTA ook bereikt en zij wilden onze muziek in hun games. Zo zat ‘Short Change’ in GTA2, ‘Tough at the Top’ in Rollcage en ‘Breakbeat Generation’ in Rollcage 2. Helaas is het hierbij gebleven. Tegenwoordig hebben game ontwikkelaars eigen producers in dienst.”

En vervolgens lijkt de stap naar de filmindustrie een kleine. Jullie schitterden nl. op de soundtrack van de legendarische film, ‘Lock Stock and Two Smoking Barrels”. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Jay; “Het was pure mazzel. ‘Walk this Land stond op de verzamelaar ‘Storm from the East’. En dat was indertijd één van de favoriete albums van de producer van de film, Guy Ritchie. Omdat het een low budget film was kregen we er in eerste instantie geen geld voor. Pas toen het een commercieel succes werd hebben alsnog wat gekregen.”

Na het ter ziele gaan van Moving Shadow hebben jullie een eigen label, Intercom Records, opgestart. Wat was het idee daarachter?
Jay: “We hebben Intercom ten tijde van Moving Shadow opgericht. Moving Shadow was het label van Rob Playford. En hoewel we daar een grote vinger in de pap hadden wilden we een eigen uitlaatklep waar we onze visie op drum&bass konden uiten. Dat werd Intercom. Deels een platform voor onszelf maar ook om nieuwe talenten te lanceren.”

Het is een tijdje rustig geweest rondom E-Z Rollers. Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Jay: We hebben onlangs Intercom nummer 50 uitgebracht. Dit is een compilatie van de beste releases van het label. We zijn op dit moment druk bezig met een nieuw album. Dit komt volgend jaar uit.”

Kun je al iets verklappen?
Jay:” We maken momenteel veel muziek en we kunnen nog twee kanten op. Het wordt een dansvloer album of een band album. In het laatste geval zullen we drum&bass ook met andere stijlen combineren en weer met een band gaan touren. De makkelijkste weg is echter een dansvloer album produceren. We zijn er nog niet uit.”

E-Z Rollers treedt vrijdag 18 mei op tijdens de 17de verjaardag van Logical Progression in de Melkweg. E-Rollers brengt samen met LTJ Bukem, Marky en Fabio de beste old school drum&bass ten gehore.