DDance interview met Susana

DDance interview met Susana

24 mei 2012

Het is bijna een traditie geworden. Nét voor de zomer begint heeft DDance een interview met zangeres Susana. Ooit doorgebroken met Dark Side Of The Moon van Ernesto vs. Bastian en Shiver van Armin van Buuren. En nu, zeven jaar later, staat ze op podia over de hele wereld, duikt met de grootste producers de studio en brengt Susana alweer haar tweede eigen solo-album uit. Lees mee...!

DDance interview met Susana

Je tweede album 'Brave' verschijnt 25 mei. Wat kunnen we ervan verwachten?
Een vocal trance album bestaande uit samenwerkingen met verschillende DJ/s en producers, zoals Max Graham, Rex Mundi, Shogun, Beatservice, Leon Bolier etc. De stijl is overwegend progressive, met hier en daar een techy vleugje en ook een goede dosis uplifting trance zoals bijvoorbeeld de cover die ik gedaan heb van de Coast2Coast klassieker Home.

Vanwaar de titel Brave?
Er zijn verschillende redenen waarom ik heb besloten het album Brave te noemen. Ten eerste refereert het aan mijn track met Ernesto vs Bastian en Wezz Devall. Ik heb Brave geschreven over het feit dat er moed voor nodig is om je kwetsbare kant te laten zien en je open te stellen voor de liefde. Daarnaast is het in contact komen met je kwetsbare kant en deze tonen is iets wat vocalisten bijna dagelijks doen, niet alleen wanneer ze vocalen produceren maar ook tijdens optredens of wanneer ze in the picture staan in de media, met vele, vaak kritische, ogen op hen gericht. Ten slotte vond ik Brave een mooie metafoor voor het uit je comfort zone komen om je dromen waar te maken. Zelf ben ik bijvoorbeeld de laatste jaren steeds meer controle en verantwoordelijkheid gaan nemen over mijn eigen carrière in het algemeen en het creatieve proces in het bijzonder. Het is niet altijd een makkelijk proces geweest, uit je comfort zone komen kan best confronterend zijn! Maar ik voel me gelukkig en trots over wat ik tot nu toe bereikt heb. Ik vind “fortune favors the brave” dan ook een erg sterke uitdrukking. Dus tja, Brave kan een metafoor zijn voor verschillende dingen en leek mij daarom de perfecte albumtitel.

Heb je dingen geleerd van je debuutalbum Closer, welke je op dit album heb toegepast?
Ik denk dat het grootste verschil met Closer is dat ik inmiddels veel beter weet wat mijn stijl is en dat heeft zich vertaald naar het kiezen voor bepaalde DJ’s en producers en is terug te zien en horen in de vocalen, teksten en de uiteindelijke trackselectie. Ik ben nog altijd heel trots op Closer, maar ik denk dat Brave beter aantoont wie ik ben als vocalist.

Je nummers zijn geproduceerd door producers waar je eerder mee samenwerkte, waaronder Ernesto vs. Bastian en Rex Mundi, maar ook met producers waar je nog niet eerder mee samengewerkt heb. Hoe is het om met dezelfde en ook met nieuwe producers te werken?
Het was erg leuk om weer met Ernesto vs Bastian te werken omdat onze eerste samenwerking – Dark Side of the Moon - uit 2005 stamt en ik sindsdien enorm ben gegroeid als vocalist. In 2005 kwam ik net een beetje kijken in de EDM scene zeg maar. En nu kan ik mijn leven niet meer zonder voorstellen. Ik was ook erg enthousiast om weer een track met Rex Mundi te doen. Onze eerste collab – Nothing At All – betekent heel veel voor me, het is de track die mij liet inzien hoe groot mijn passie voor EDM is en het is nog altijd mijn favoriete nummer. Verveelt me nooit! Toen ik Rex’ instrumental voor wat uiteindelijk All Time Low is geworden hoorde was ik weer enorm onder de indruk, de track is, net als Nothing at All, edgy en out of the box en heeft toch een totaal ander geluid. Maar ik heb net zoveel plezier gehad in het werken met producers waar ik nog niet eerder een track mee heb gedaan. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je muzikaal gezien een klik hebt.

Welke songs van Brave raad jij absoluut aan bij je fans?
Dat ligt er natuurlijk aan waar iemand van houdt. Als je van uplifting trance houdt dan zou ik zeggen luister eens naar Home, Wintersong of Lean On Me. Voor de progressive lovers is er o.a. Not Looking Back en Down To Nothing. Different Worlds en Shelter zijn wat groovier, for lack of a better word. In Chasing Dreams en All Time Low hoor je hier en daar wat techy invloeden. Brave daarentegen is weer wat poppier. En als je in de mood bent voor een love song dan is er Only You, de track met Shogun. Ik zou zeggen ga gauw luisteren en ontdek zelf welk nummer bij je past! Haha.

Zijn er dingen die je eigenlijk nog net iets anders had willen zien op je album?
Natuurlijk heb ik tijdens het maken van dit album ook weer van alles geleerd wat ik in de toekomst zal gaan toepassen of anders zou willen doen. En ik heb wel even getwijfeld over het artwork. Maar ik zou op dit moment eigenlijk niets veranderen, ik denk dat het album een goede weergave geeft van waar ik nu sta in mijn leven en carrière.

Reis je voor het opnemen van de songs te hele wereld over?
Nee, was dat maar zo! Tegenwoordig hoeft dat niet meer, alle communicatie en het uitwisselen van muziek kan in principe via het internet. Als ik aan melodieën werk en lyrics schrijf is dat meestal thuis in Leiden en alle vocalen voor het album zijn opgenomen in een studio in Haarlem.

Met welke artiest of producer zou je graag eens iets willen maken?
Ik zou graag nog eens een track met Markus Schulz doen, een van mijn favoriete DJ’s. En andere droomcollabs zouden zijn met Moonbeam, Andy Moor, Cosmic Gate, Arty… to name a few. En Beat Service en Omnia. Met hen heb ik nu al een track maar zou er zeker geen nee tegen zeggen om er nog eentje te doen! En het lijkt me ook leuk om eens iets meer in de richting van progressive house te doen. Ik bedoel, de EDM scene heeft zoveel verschillends te bieden! Dat is ook wat ik er zo leuk aan vind. Verder lijkt het me heel gaaf om ooit een show te maken met verschillende DJ’s en vocalisten, als gezamenlijk project. En ik droom wel eens van een duet met John Mayer, haha. Zijn stem is zo geweldig, en hij is nog cute ook. En volgens mij heeft hij een goed gevoel voor humor dus dat wordt vast lachen.

Wat staat er voor de komende maanden voor jou op de planning?
Ik heb een aantal optredens gepland staan, o.a. in Oekraïne en Praag. Verder blijf ik natuurlijk het album promoten. Zo ben ik vanaf 28 mei Artist of the Week bij Armada Music en zullen er de komende maanden een aantal muziekvideo’s uitgebracht worden. Daarnaast ben ik momenteel druk met het voorbereiden van mijn eerste V2V radio uitzending op AH.FM! V2V is een initiatief van mijn booking agent JAM DJ Management in samenwerking met Audrey Gallagher, Betsie Larkin en ikzelf, gericht op het promoten en uitbreiden van de markt voor vocalisten in EDM. Onderdeel hiervan is een radioprogramma wat Audrey, Betsie en ik om de beurt maandelijks zullen samenstellen en presenteren op Afterhours FM. Elke tweede zondag van de maand. De nadruk zal natuurlijk liggen op vocale tracks. Ik bijt het spits af met de eerste aflevering die uitgezonden zal worden op de tweede zondag in juni.

Ben jij nog wel eens thuis in Leiden of ben je continue aan het touren?
Haha, ja hoor, gelukkig ben ik ook nog wel eens thuis! De laatste maanden ben ik in verband met optredens wel regelmatig weg geweest naar landen als Malta, Egypte en Argentinië. En ook naar Taiwan om een aantal muziekvideo’s op te nemen die de komende maanden uit zullen komen. Maar ik ben gek op reizen dus je hoort mij niet klagen!

Voor meer informatie over Susana’s V2V radio uitzending op AH.FM kan je de website bezoeken - www.v2vonline.com - daar zijn tevens links te vinden naar de V2V Facebook en Twitter.