DDance Interview met Tinlicker

DDance Interview met Tinlicker

11 december 2012

Vorige maand hadden we een interview met de bandleden van Black Sun Empire. Daar vertelde de band al dat Micha Heyboer met een soloproject bezig is onder de naam Tinlicker. Geen zorgen, hij blijft bij Black Sun Empire..., maar we leggen hem wel een aantal vragen voor. Onder andere over zijn EP "It's My First Time Here".

Hoe ben je aan de naam Tinlicker gekomen?
Afgelopen zomer zat ik met Rene (een van de andere leden van Black Sun Empire) op een terrasje en onder het genot van een biertje hadden wij een gesprek over 'Circuit Bending'. Zo maakten wij een grapje over wat er zou gebeuren als je bezig bent met het solderen van een circuit, maar opeens niet genoeg handen over hebt om de tin op de juiste plek te houden. Dan kan het niet anders dat je daarbij je mond en wellicht je tong zou moeten gebruiken om je creatie succesvol af te maken. Wat betekend dat je als Tinlicker door het leven gaat. Zo is de naam eigenlijk tot stand gekomen.

Circuit bending is the creative customization of the circuits within electronic devices such as low voltage, battery-powered guitar effects, children's toys and small digital synthesizers to create new musical or visual instruments and sound generators.

Ben je solo gegaan omdat je een andere kant op wilde qua sound?
Ik ben dit project niet begonnen omdat ik wil stoppen met Black Sun Empire. Ik hoop namelijk dat Black Sun Empire voor altijd zal blijven bestaan en er liggen ook genoeg plannen voor de toekomst, maar ik heb altijd naar allerlei verschillende soorten muziek geluisterd en langzaam kreeg ik gewoon drang om andere dingen te proberen. Zodoende ben ik gaan experimenteren wat een beetje uit de hand liep en uiteindelijk resulteerde in Tinlicker.

Binnenkort verschijnt je EP "It's My First Time Here". Wat kan het publiek er van verwachten?
Mensen moeten niet verwachten dat het lijkt op wat ik hiervoor heb gemaakt. Het is iets totaal anders, maar dat maakt het juist ook leuk. Ik hoop niet dat mensen het met Black Sun empire gaan vergelijken, maar meer zien als iets nieuws. De titel zegt het al ik begeef mij op een terrein dat ook voor mij nog redelijk vreemd is, maar daardoor extra spannend. Ik vind het gewoon erg leuk om te doen en word er erg blij van. Hopelijk straalt dit er van af en denken andere mensen hier net zo over vandaar dat ik ook gekozen heb om deze eerste EP gratis weg te geven. Zo kan iedereen er aan wennen en ermee doen wat ze willen. Vind je het leuk dan kan je het delen met anderen, vind je het niets dan heb je er iig geen buil aan gevallen. "It's My First Time Here" is een melodische introductie op wat er komen gaat ;)

Welke track van de EP is je persoonlijke favoriet?
Dat is een lastige vraag ik vind ze allemaal tof, mag dat?

Op "Shimmer" werk je samen met Thomas Oliver. Wie is Thomas Oliver en waar ken je hem van?
Thomas Oliver is een Blue/Rock zanger uit Nieuw-Zeeland die ik daar op tour heb leren kennen. Ik vond dat hij een erg mooie stem had en vroeg of hij het zag zitten om iets samen te doen. Gelukkig stond hij ook open voor nieuwe dingen en zodoende kwam deze samenwerking tot stand.

Ik was en ben erg blij met het resultaat, de combinatie van zijn stem en electronische muziek werkt gewoon erg goed, vandaar dat wij hem vervolgens ook iets voor ons laatste Black Sun Empire album "From The Shadows" hebben laten inzingen.

Heb je naast je soloproject ook wel tijd voor Black Sun Empire? Hoe combineer je dat?
Ik heb juist gemerkt dat door je horizon te verbreden je ook weer veel nieuwe ideeën en energie krijgt voor het genre waar je bekend in bent. Het werkt erg verfrissend en het is dus eigenlijk een win win situation ;)

Wat wil je over een jaar of 5 bereikt hebben?
Ik hoop dat ik blijf luisteren naar de drang die er in mij zit, Ik hoop dat ik kan blijven doen wat ik doe en hopelijk maak ik er buiten mijzelf ook veel andere mensen blij mee.