DDance.nl interview met Guerilla Speakerz

DDance.nl interview met Guerilla Speakerz

14 juli 2011

Multitalenten Marlon en Daniel zijn samen de Guerilla Speakerz. Al 3 jaar lang vermaken de mannen het publiek met hun draaisets. DDance.nl wil nou wel eens wat meer van ze weten. Hoe kijken ze terug op de afgelopen jaren, waar staan we nu en wat staat er op de planning voor de komende tijd. Kortom wat vragen voor Guerilla Speakerz!

Guerilla Speakerz bestaan alweer 3 jaar, hoe kijken jullie terug op deze periode?
Als een fantastische, explosieve, rare, inspirerende, creatieve rollercoaster, waarbij we ver beyond ons kunnen hebben gewerkt om alles te bereiken wat we voor ogen hadden. Aan het begin van onze carrière hebben we een 3-jaren-plan gemaakt met bepaalde mijlpalen die we wilden bereiken met plekken waar we wilden staan, hoe onmogelijk het ook leek op dat moment. Binnen een jaar waren we alweer toe aan een nieuw plan. Het is allemaal heel erg snel gegaan en we zijn er heel erg trots op, dat we een passie voor muziek.

Voordat je gaat draaien, hoe bereidt je je voor?
Het Guerilla Speakerz stappenplan houdt meestal in dat we 10 minuten gaan kijken naar de dj voor ons. Sfeer proeven. Dan gaan we backstage sigaretjes roken en bekvechten over het beste plan van aanpak. Vervolgens probeert Marlon tevergeefs met een aansteker een biertje open te maken, terwijl we lopen te lachen met de promotors en de stagemanagers. We praten over het leven en proosten op een goeie avond, terwijl Daniel met man en macht probeert om zijn kuif "clubproof" te maken met een liter haarlak en een föhn. We wandelen van de backstage naar het podium terwijl we nog drie keer van gameplan veranderen en dan is het aan. Showtime.

Dit jaar staan jullie ook op festivals als Rockit Open Air en Mysteryland, kijken jullie daar naar uit?
Dit wordt onze derde keer op rij op Mysteryland. Toch eigenlijk wel heel erg speciaal. Bij Mysteryland is er nooit sprake van de zogenaamde "festivalset" waar dj's het altijd over hebben (een setje met inkoppers). Het voelt bij Mysteryland voor ons altijd alsof we op een mega groot huisfeestje staan, waarbij we iedereen kennen en zelf ook om 12 uur al bij de ingang staan, zelfs al sluiten we af. Dan de hele dag rennen tussen area's om al onze dj-vrienden te checken en dan zelf knallen. Gevolgd door een coma. Rockit gaat ook speciaal worden. Het is onze eerste keer en we staan na een van onze favoriete acts van vroeger, Anthony Rother en voor iemand waar we nu best tegen op kijken, Brodinski. Hoop niet dat we iemand beledigen hiermee, maar Maarssen is praktisch Utrecht toch? Het Utrechtse publiek heeft bij ons sowieso een streepje voor op de rest. De vibe die daar hangt is altijd feest. Mensen dansen daar nog echt! We hebben best hoge verwachtingen, door alle verhalen van collega's

Wanneer duiken jullie de studio in om weer een plaat te maken? Want na 'Amsterdam' uit 2009 is het vrij rustig gebleven.
We hebben in december samen met The Bobby 6 Killers en rapper Spoek Mathambo een EP gemaakt voor BMKLTSCH RCRDS. Deze is onder andere in charts en radioshows verschenen van mensen als Diplo en Laidback Luke. Het was, toen de fidgethouse scène dood ging, een tijdje zoeken naar de sound die we productiewise wilde gaan maken. Willen we electro maken. Ja. Grime maken. Sure. House maken. Tof. UK Bass maken. Uhuh.

We wilden het allemaal doen. Maar wat was nou die ene lijn die we wilden volgen. We moesten volgens iedereen een kant kiezen en ons daarop gaan richten. Conclusie was dat we ons daar niet meer mee bezig gaan houden. We houden nou eenmaal van verschillende muzieksoorten. Waarom zou je je vaststaren op een ding. Waarom niet gewoon elementen van 4/5 genres samenvoegen in een plaat. Alle respect voor mensen die hun ene genre dicht bij het hart houden, maar we willen niet vastgepind zitten aan iets. Als wij morgen besluiten om hiphop te willen maken, dan moet dat gewoon kunnen en dan moeten onze fans voorbereid zijn op onze eclectische benadering op het veel te serieuze genomen fenomeen dance muziek. Nu zitten we op het juiste pad en komen we na de monsterdrukte terug met de bommen. Hou je ogen open voor verassende projecten met bijvoorbeeld hiphopgroep en Grote Prijs winnaars Dret & Krulle. De rest gaan jullie zien in de nabije toekomst. Go hard or go home.

Wat staat er voor jullie op de planning de komende maanden?
Deze maand alleen al delen we het podium met Hot Chip, Afrojack, Audio Bullys, Rusko, Anthony Rother, Brodinski. Gigs waar we speciaal naar uitkijken zijn dit jaar op dingen op Sensation, Mysteryland, Dance Valley, Matrixx at the Park en Solar Festival. Daarnaast leven we vanaf nu in de studio. Gelukkig draaien we op die festivals. Anders zouden we nooit zonlicht zien.

Wat willen jullie over 5 jaar bereikt hebben?
Als je je wensen uitspreekt dan komen ze niet uit toch? Laten we het houden op dat we dezelfde stijgende lijn  willen doorgaan en steeds meer mensen kunnen bereiken met onze muziek. Het is een cliché, maar het is waar. Ohjah we willen stagiaires. Dat staat professioneel.

Waar houden jullie je naast muziek nog meer mee bezig?
Marlon: Ik heb een 9 maanden oude Engelse Bulldog die mij opwacht na elke gig en altijd veel aandacht vraagt. Verder sport ik elke dag om al de schade van onze clublifestyle recht te trekken. Verder gaan mijn intresses naar MMA, K1 en voetbal.. ja zo eentje ben ik..

Daniel: Oke, dit is dus de rol die jij aanneemt binnen deze boyband? Gespierde K1 fan met een buldog? Oke, dan ben ik de lieverd die houdt van Gossip Girl, haute cuisine en knuffelen. Ook goed.

Waar gaan jullie heen op vakantie?
Marlon: Naar m'n homeland Filipijnen. M'n grote broer gaat trouwen en ik ben z'n best man. Dus ik moet die shit aan hosten, speechen en gekke dansjes uitvoeren... ben bang. Maar het voelt altijd lekker om terug te zijn, voelt toch een beetje als thuis. Het leven is heerlijk daar.

Daniel: We gaan als soort van werkvakantie naar Londen in augustus voor besprekingen en produceerdates met Londens finest. Oh nee, dat is technisch gezien geen vakantie dan of wel? Whatever. Who needs vacation, als je de hele dag met je hobby bezig bent. Net alsof een World of Warcraft fanboy weg wil van zijn computer. Grapje. Ik en mijn meisje gaan hopelijk rond diezelfde tijd naar iets warms toe.