DDance.nl interview met Sander van Doorn

DDance.nl interview met Sander van Doorn

21 april 2010

Sander van Doorn is wereldwijd populair! Met zijn DJ set vliegt hij de hele aardbol over om de mensen uit hun dak te laten gaan. Momenteel staat hij op #10 in de DJ Mag Top 100 en is zijn compilatiemix van Trance Engery 2010 op CD verschenen. DDance.nl vond het tijd om Sander van Doorn eens wat vragen te stellen. Momenteel is hij druk aan het touren in de USA, maar heeft een gaatje kunnen vinden in zijn schema.

Je hebt zojuist de compilatiemix gemaakt voor Trance Energy van dit jaar. Hoe ben je uiteindelijk tot deze 21 tracks gekomen?
Ik ben ruim vantevoren begonnen met het opvragen van tracks bij labels en collega dj's. Ik heb uiteindelijk een selectie gemaakt uit 35 tracks waarvan ik het gevoel had dat deze de trance sound van 2010 zo breed mogelijk zouden weergeven.

Momenteel staat je single 'Renegade' in De Nederlandse Top 40. Gaat dit het succes van de single 'Close My Eyes' overtreffen?
Ik durf het niet te zeggen! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik raar stond te kijken toen ik hoorde dat Renegade de top 40 binnen zou komen, het is namelijk meer een club plaat dan een doorgaans commercieel liedje. Ik denk dat Close My Eyes meer een liedje was. Maar ja je weet maar nooit!

Wie is Daisy?
Hahaha Ik zou het niet weten! Op de een of andere manier vond ik die titel bij de plaat passen.

Regelmatig ben je op de woensdagavond te horen met je radioshow 'Identity'. Hoe maak je telkens weer een mix voor de uitzending?
Ik doe de laatste tijd steeds meer live mixen opnemen en uitzenden, maar een gemiddelde show bestaat uit het samenstellen van tracks voor het eerste uur en 1 keer paar maand doe ik dan een half uur durende mix op mijn Macbook mixen.

Bij welke plaat/single die je uitbracht dacht je "ja, dit is um! hiermee breek ik door"?
Ik denk dat ik dat voor de eerste keer voelde met "Message In A Bottle". Ook met "By Any Demand", "Riff" en "Close My Eyes" was ik niet ontevreden!

Hoe ziet het komende jaar er voor jou uit?
Sowieso qua optredens wordt dit het drukste jaar ooit. Daarnaast gaan we dit jaar los met mijn nieuwe DJ concept "Dusk Till Doorn" met al aardig wat optredens gepland staan. En op productie vlak mag ik ook zeker niet klagen, er komen een paar hele leuke projecten aan.

En over 5 jaar?
Met een beetje geluk nog steeds volop herrie aan het schoppen.

Je staat momenteel op #10 in de DJMag top 100 van dit jaar en nog steeds stijgende in de lijst. Wanneer 'versla' je Ferry, Tiësto en Armin...?
Ik zou het niet weten...

Zou het niet geweldig zijn om alleen jullie vieren, de 4 Nederlandse DJ's uit de top 10 van de DJMag top 100, een gigantische gig neer te zetten op een mooie locatie ergens in de wereld?
Ik denk dat dat wel eens een erg leuk feestje kan worden! Ik zou alle DJ's op 1 podium laten draaien en de sets ook zo lang mogelijk houden, misschien zelfs wel zonder warm-up en afsluitende DJ's, oftewel echt alleen ons vieren.

En dan nu naar je studio: welke leuke synths, samplers, drumcomputers etc. heb je in je studio?
Ik werk op een Mac met Logic 9, daarnaast gebruik ik veel softsynths zoals Omnisphere, Trillian, etc. Daarnaast ook veel hardware synths zoals Virus C, Virus TI2, Moog Voyager, Nordlead 2X, etc. Qua sampling gebruik ik de standaard sampler van Logic veel en als drumcomputer Kreate van Native Instruments.

Heb je wel eens aankopen gedaan waar je spijt van kreeg?
Jazeker, soms klinkt een softsynth leuk in de winkel maar kom je er achteraf achter in de studio dat deze eigenlijk best wel truttig klinkt. Is wel een paar keer voorgekomen.

Hoe begint bij jou het uitwerken van een idee voor een nieuwe track?
Verschillend eigenlijk. Bijvoorbeeld met "Renegade" ben ik eerst aan de slag gegaan met de melodielijn en heb ik daarna de drums toegevoegd. Met "Daisy" bijvoorbeeld ben ik juist begonnen met de beats en pas in de break ben ik aan de melodielijn begonnen.

Je heb remixen gedaan voor Depeche Mode, Robbie Williams, SIA, The Killers etc.. Heb je zelf nog een artiest of band waar je graag een remix voor wilt maken?
Ik zou eigenlijk graag nog wel een remix willen maken voor Sia, ook Radiohead of Sigur Ros zou fantastisch zijn.

Ga je nog op vakantie deze zomer?
Ik ben de afgelopen 5 jaar eigenlijk nooit meer in de zomer op vakantie geweest door de drukte met optredens. Ik ga meestal in januari een week of twee, dit jaar ben ik naar Maleisië geweest. Aanrader trouwens!