DDance.nl interview met Susana

DDance.nl interview met Susana

5 mei 2010

Susana is de voice van "Shivers" (Armin van Buuren), "Dark Side Of The Moon" (Ernesto vs. Bastian) en "Nothing At All" (Rex Mundi). Na een jaar van schrijven, componeren en samenwerken met diverse producers is haar debuut album uit: "Closer". Dit is een mooi moment voor DDance.nl om haar te interviewen.

7 Mei komt je debuut album 'Closer' uit. Gefeliciteerd! Is het geworden zoals je verwacht had?
Dankje! Het is nog een beetje onwerkelijk! Ondanks dat ik er al minstens een jaar mee bezig ben. Ik kan me dan ook niet echt goed meer herinneren wat in eerste instantie mijn verwachtingen waren. Ik weet nog wel dat ik superblij was toen ik hoorde dat Armada Music mij als artiest wilde tekenen en dat ik heel enthousiast was over het opnemen van een eigen album. Het is altijd mijn droom geweest, als klein meisje al, om zangeres te worden. En een eigen album is dus echt een dream come true! Wel heb ik meteen aangegeven dat ik dan ook een groter aandeel in het creatieve proces wilde hebben. En daarmee bedoelde ik niet alleen dat ik wilde meeschrijven aan nummers maar ook dat ik wilde meedenken over het artwork, video’s etc. Dit was allemaal vrij nieuw voor me dus het was echt wel een uitdaging maar ik ben heel blij dat ik die ben aangegaan. Ik heb echt enorm genoten van het proces en ben dan ook erg trots op het eindresultaat.

Je werkt met veel producers samen op je album. Hoe ben je gekomen tot deze 15 nummers?
Het album is eigenlijk het resultaat van mijn jarenlange samenwerking met producers Raz Nitzan en Adrian Broekhuyse. Het idee achter ‘Closer’ is een vocaal artiestenalbum met het format van een compilatie album. Ieder nummer vormt een samenwerking met een andere DJ/producer. We hebben hiervoor producers benaderd maar zijn zelf ook benaderd. De eerste single en titeltrack, Closer (met Omnia & The Blizzard), is bijvoorbeeld tot stand gekomen doordat Omnia mij via MySpace een instrumental stuurde. Uiteindelijk denk ik dat het, juist door samen te werken met verschillende DJs en producers, een heel divers album is geworden.

Wat is je eigen favoriete track?
Van mezelf of in het algemeen? In beide gevallen is het een haast onmogelijke vraag om te beantwoorden! Ik heb namelijk een hele lijst favoriete tracks. Maar om er een paar te noemen: Under Your Spell (Cosmic-Gate ft Aruna), Cause You Know (Markus Schulz ft Departure), This Moment (Nic Chagall), The Girl You Lost to Cocaine (Sander van Doorn Remix), Man on the Run (Dash Berlin, Cerf, Mitiska & Jaren) en Strangers We’ve Become (Arnej ft Josie).
Van mijn eigen tracks van voor het album heeft Nothing at All (met Rex Mundi) toch wel een heel speciaal plekje in mijn hart. Toen ik de instrumental hoorde was ik meteen geraakt door de donkere en krachtige emotie van het nummer. Het klinkt misschien wat overdreven maar ik dacht meteen dit nummer hoort bij mij! Ik heb ook veel aan het nummer te danken. Het heeft namelijk niet alleen mijn carrière in een stroomversnelling gebracht maar heeft me ook meer dan ooit mijn passie voor EDM doen laten inzien. Van mijn album is Frozen (met Josh Gabriel) toch wel een van mijn favorieten. Ik vind het onheilspellende karakter van het nummer echt te gek en de tekst is heel persoonlijk.

Waar haal je je inspiratie vandaan voor de teksten?
Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit de muziek zelf en mijn eigen ervaringen. Voor drie nummers op het album – namelijk Closer, Frozen en Unwind Me - heb ik de tekst geschreven en alle drie de teksten zijn heel persoonlijk omdat ze gebaseerd zijn op bepaalde periodes of ervaringen uit eigen mijn leven. Zo gaat Closer over mijn liefde voor muziek. Het is als het ware een ode aan de emotionele energie van (trance) muziek en daarom ook wel een mooie symbolische eerste single. Frozen gaat over bedrogen worden door degene waaraan je je hart hebt toevertrouwd. Unwind Me, tot slot, gaat over mijn karakter en is daardoor denk ik ook het meest persoonlijke nummer op het album.

Je bent nu al enkele jaren te horen op de meest waanzinnige tranceplaten. Wat dacht je toen je jezelf voor het eerst op de radio hoorde met je debuut 'Shivers' van Armin van Buuren?
Nou, ik luister – gek genoeg - eigenlijk bijna nooit naar de radio. De eerste keer dat ik Shivers in het openbaar hoorde was tijdens een dancefestival in Dordrecht. Ik stond daar nietsvermoedend te feesten met een aantal vrienden toen een van hen ineens zei; “Hey, is dat niet jouw stem?” Mijn reactie was eerst nog van welnee, dat zal toch niet. Maar al snel herkende ik het nummer. Dat was echt een heel overweldigend moment. Op zo’n moment gaan er allerlei verschillende emoties door je heen. En je zou denken dat ik er over de jaren wel aan gewend ben geraakt om mijn eigen nummers in het openbaar te horen, maar toen ik Closer een paar maanden geleden voor het eerst in een club hoorde stond ik weer helemaal te springen en te gillen van enthousiasme.

Hoe gaat het met je optredens? Zijn het er veel?
Op dit moment heb ik sporadisch optredens. Maar het ziet er naar uit dat ik vanaf het najaar op tour ga! Dus daar kijk ik erg naar uit. Ik vind optreden namelijk echt geweldig. Het is een prachtige manier om muziek te delen met anderen. Als ik op het podium sta voel ik een ongelofelijke kick.

Aan welk optreden heb je de leukste herinneringen?
Ik heb door de jaren heen al heel wat onvergetelijke optreedervaringen opgedaan, zoals tijdens de Armin Only Imagine tour in 2008. Maar een van mijn meest favoriete optreedmomenten is toch wel toen ik met Armin van Buuren optrad in New York in de zomer van 2007. Ten eerste was het een bijzondere locatie. Namelijk aan een leeg openlucht zwembad in Brooklyn. Het podium stond op de kant en het publiek stond in het zwembad. Maar wat het echt zo bijzonder maakte was dat ik me daar, tijdens dat optreden, eigenlijk voor het eerst realiseerde wat voor een wereldhit Shivers was. Toen ik Shivers inzette werd het publiek helemaal gek en ik zag dat bijna iedereen het nummer woord voor woord meezong. Toen heb ik de microfoon op het publiek gericht en hen het refrein laten zingen. Dat was echt een bijzonder moment. Shivers down my spine!

Als vocaliste van trance platen ben je zeer populair. Wordt je vaak benaderd voor samenwerkingen?
Jazeker. Ik wordt via MySpace en Facebook regelmatig benaderd.

Wordt je al herkent op straat?
Ik word wel eens herkend maar dan voornamelijk op feesten waar het trance publiek rondloopt. Sommige mensen spreken me dan ook echt aan en dat zijn eigenlijk altijd leuke ontmoetingen. Maar ik kan gelukkig gewoon over straat zonder dat ik herkend word. Dit heeft er denk ik mee te maken dat EDM over het algemeen niet heel mainstream is. En de EDM artiesten die op bijvoorbeeld TMF of Mtv komen zijn voornamelijk de grote DJs. Maar voor mij is dit wel prettig. Het klinkt misschien raar maar mijn ambitie is nooit geweest om beroemd te worden. Mijn ambitie is om veel te zingen en op te treden, muziek te delen met anderen, om te kunnen leven van muziek. En ja succesvol daarin zijn staat gelijk aan een bepaalde mate van bekendheid. Maar gelukkig kun je het in de EDM scene heel ver schoppen en de hele wereld over reizen zonder dat je niet meer over straat kunt.

Hoe zien de komende maanden er voor jou uit?
Het eerste op de agenda is natuurlijk de release van ‘Closer’ a.s. vrijdag 7 mei. Dus momenteel ben ik druk met de laatste voorbereidingen van de release en het geven van interviews en dergelijke. We hebben ook net een aantal akoestische versies op video opgenomen van een aantal tracks van het album dus die zullen de komende tijd ook een voor een op YouTube worden geplaatst. Ook komt de videoclip van de eerste single, Closer, deze week uit, dus dat is ook wel spannend! Daarnaast hoop ik deze zomer natuurlijk regelmatig op te treden.

En hoe ziet je carrière er over 5 jaar uit?
Wat een moeilijke vraag! Als je me deze vraag namelijk 5 jaar geleden had gesteld had ik ook totaal niet kunnen voorspellen dat ik nu op het punt zou staan een eigen album uit te brengen! Maar wat ik hoop is dat ik me de komende jaren zal blijven ontwikkelen. Niet alleen als zangeres en artiest maar ik wil ook nog meer gaan (mee)schrijven aan nummers. Daar heb ik voor dit album al een begin mee gemaakt maar ik wil dit de komende jaren nog verder uitdiepen. En verder hoop ik dat ik de komende jaren mijn twee passies, namelijk zingen en reizen, zal kunnen blijven combineren door veel op te treden.

Wat zijn je vakantie plannen voor deze zomer?
Ik heb niet echt vakantieplannen gemaakt. Voornamelijk in verband met (mogelijke) optredens. En sowieso ben ik iemand die pas een paar weken voor de zomer gaat bedenken waar ze naar toe zou willen haha. Maar ik ben net in Jordanië geweest voor een optreden en dat is zo goed bevallen dat ik erover denk om daar deze zomer naar het Distant Heat festival te gaan. Dat is een dancefestival middenin de woestijn, onder de sterrenhemel en tussen de kamelen. Lijkt me echt geweldig!

Bestel Susana's album Closer hier.
Meer info over Susana.